• zeydiclinic@gmail.com
  • 02632224706 - 09351042605 - 09337003839

ارتودنسی یا جراحی فک

ارتودنسی یا جراحی فک؟ مسئله این است!

ناهنجاری های دهان و فک گاه به صورت همزمان فرد را آزار می دهند و چه بسا برای برطرف کردن این موارد نیاز باشد که فرد هم جراحی را تجربه کند و هم به سراغ ارتودنسی برود. درچنین شرایطی اهمیت دارد تشخیص بدهیم کدام درمان اولویت دارد. این سوال که ارتودنسی یا جراحی فک؟ کدام را اولویت قرار دهیم تقریبا از سوی هر مراجعه کننده ای مطرح می شود. افرادی که نیاز دارند هرکدام از درمان های جراحی و یا ارتودنسی را دریافت کنند, مشمول عبارتی تخصصی به نام ارتوسرجری می باشند. اگر برای شما هم سوال است که از بین این دو درمان اول ارتودنسی یا جراحی فک باید باشد مطلب را تا انتها دنبال کنید.

برای درمان کدام بیماری ها از جراحی فک و ارتودنسی استفاده می شود؟

بد نیست پیش از مشخص کردن اینکه کدام مورد نسبت به دیگری اولویت دارد موضوع دیگری را شرح بدهیم. قصد داریم به شما بگوییم که برای درمان کدام دسته از بیماری ها قرار است به سراغ این درمان ها برویم. افراد مذکور در لیست زیر باید هردو درمان را دریافت کنند:
  • افرادی که از انحراف فک پایین و یا بالا رنج می برند.
  • افرادی که هنگام خندیدن لثه هایشان مشخص می شود.
  • افرادی که فک پایین آن ها نسبت به فک پایین در موقعیت جلوتری قرار دارد.
  • افرادی که به طور طبیعی دارای چانه کوچک تری می باشند.
  • افرادی که به صورت ژنتیکی مشکلاتی مانند جمع بودن فک بالا را دارا هستند.
  • افرادی که به دلیل حوادث مختلف در دوران زندگی دچار آسیب دیدگی از ناحیه فک می شوند.

اول ارتودنسی یا جراحی فک؟

در مواقعی به منظور برطرف کردن ناهنجاری های فک متخصص هردو درمان را پیشنهاد می کند, افراد برایشان سوال ایجاد می شود که کدامیک نسبت به دیگری اولویت دارد. بسیاری از مواقع دیده شده است که اگر شرایط خاصی مطرح نباشد اولویت با ارتودنسی می باشد. چرا که همراستا و یکسو کردن دندان ها بسیار دارای اهمیت است. سپس باید فک مورد جراحی قرار بگیرد. با انجام ارتودنسی, دندان ها هم در فک بالا و هم فک پایین در یک راستا قرار می گیرند. درصورتی که دندان ها در یک راستا باشند و از نظر نظم مشکلی نداشته باشند, بهترین نتیجه از جراحی حاصل خواهد شد.

درمان چقدر طول می کشد؟

نمی توان عمل جراحی فک را یک عمل طولانی دانست. این عمل در مدت زمان کمی انجام شده و البته که معمولا بیش از یک جلسه نیاز به جراحی نیست. درصورتی که قرار باشد هم ارتودنسی و هم جراحی انجام بشود, بیشتر زمان به ارتودنسی اختصاص می یابد. اینکه درمان به کمک ارتودنسی چقدر زمان بر می باشد به فاکتور های مختلفی بستگی دارد. مهم ترین این فاکتور ها شامل موارد زیرند:
  • شرایط جسمی بیمار
  • سن بیمار
  • نوع ناهنجاری بیمار
  • شدت ناهنجاری بیمار
  • موقعیت ناهنجاری بیمار
وابسته به هریک از موارد فوق ممکن است درمان بین 1 تا 3 سال زمان ببرد. اما به طور میانگین به بیمار وعده بازه زمانی دو ساله داده می شود. به طوری که با گذشت دو سال هم ارتودنسی و هم عمل جراحی فک به طور کامل انجام می شود. شاید در مواقعی لازم باشد بعد از عمل جراحی مدت زمان ارتودنسی را تمدید کرد. به طوری که مدت زمان کمی برای بیمار براکت های ارتودنسی تجویز می شود. این کار به منظور افزایش سطح بازدهی درمان اولیه انجام می شود.

هدف از انجام جراحی فک و ارتودنسی

نمی توان ناهنجاری های دهان و دندان را فقط محدود به شکل آن ها دانست. برخی موارد ممکن است استخوان فک بالا و پایین مشکل داشته باشد. به همین دلیل در این شرایط شاید فقط ارتودنسی کفایت نکند و نیاز باشد فک را جراحی کرد. به همین دلیل برای رسیدن به بهترین نتیجه نیاز است که هم ارتودنسی و هم جراحی فک به دنبال هم انجام شوند. در این صورت بسیاری از مشکلات که کارهای ساده را هم سخت می کنند برطرف خواهند شد. از جمله این مشکلات می توان به سخت شدن صحبت کردن, غذاخوردن و … اشاره کرد. به علاوه اینکه درصورت درست انجام شدن ارتودنسی و جراحی فک, ایرادات ظاهری چهره فرد هم برطرف می شوند. گاهی اوقات ناهنجاری های فک سبب می شوند که زیبایی چهره تحت الشعاع قرار گرفته و از حالت طبیعی خارج شود. فرد درصورتی که از چهره ای غیرمعمول برخوردار باشد ممکن است اعتماد به نفس حضور در جمع و صحبت کردن را از دست بدهد. اما گاهی اوقات نیازی نیست که الزاما فرد جراحی فک را متحمل بشود. بخش بعدی در این باره بیشتر صحبت می کنیم.

مواردی که فرد نیاز ضروری به جراحی فک ندارد!

الزاما نباید تمامی افرادی که دارای ناهنجاری های دهان و دندان و فک هستند جراحی را متحمل بشوند. شاید برخی موارد به منظور برطرف کردن ناهنجاری های فک انجام ارتودنسی هم کفایت کند. درمیان افراد مختلف دو دسته از افراد به جراحی فک نیازی ندارد:
  • یک مورد افرادی هستند که سن آن ها پایین بوده و شدت ناهنجاری آن ها خفیف است.
  • دسته دوم مربوط به افرادی می شود که فرم غیرطبیعی ندارند و بخش زیادی از دندان های آن ها در موقعیت درست روی هم قرار می گیرند.
  • در موارد فوق نیازی نیست که بعد از ارتودنسی الزاما عمل جراحی انجام بشود.

پیشگیری از جراحی بعد از ارتودنسی

اگر قصد دارید که از ضروری شدن جراحی بعد از ارتودنسی جلوگیری کنید, بهترین راه این است که از همان سن پایین معاینات دوره ای را جدی بگیرید. اگر از همان ابتدا به دنبال معاینات دوره ای باشید, ناهنجاری ها فرصت پیشرفت پیدا نخواهند کرد و شدت ناهنجاری به جایی نخواهد رسید که مجبور به تحمل عمل جراحی بشوید.

سخن آخر

در این مطلب به طور کامل درباره این موضوع صحبت کردیم که ارتودنسی یا جراحی فک را باید زودتر تجربه کنیم. ناهنجاری های فک همیشه روی ظاهر و زیبایی افراد موثر بوده و درصورتی که به موقع فکری برای درمان آن نشود حل این مشکل سخت تر و سخت تر می شود. به همین دلیل باید از همان سنین پایین برای رفع این ناهنجاری ها اقدام کرد. به بیان بهتر باید این باور را داشت که جلوی ضرر را هر زمان بگیری منفعت است.

ارسال دیدگاه